Rooftop Gardens at Fairmont Hotels
Exhibit Category / Catégorie de l'expo: Rooftops
Location/Emplacement: Toronto, Montréal, Vancouver, Canada
Dates: 1998 - present
Designers/Concepteurs: Vancouver – Musson Cattell Mackey Partnership (Architects); Pavelek & Associates (Landscape Architect) — Montréal and Toronto Gardens designed by Kitchen Chefs and Staff
Clients: Fairmont
More Information/Plus d'informations: Fairmont Herb Gardens
Image Credits/Crédits d'images: Mike Taylor (Fairmont Hotels), Terry Meyer Boake, June Komisar, Joe Nasr, Green Roofs For Healthy Cities
Project Description: (version française ci-dessous)
Chefs at various Fairmont Hotels are cooking with fresh organic herbs, picked from the hotel’s productive rooftop gardens. The Fairmont Royal York Hotel in Toronto and the Fairmont Waterfront Hotel in Vancouver were the first two to begin the urban farming project. Chefs at other Fairmont hotels in Boston, Montreal, Bermuda, and Washington soon followed. The hotels are now growing thyme, chives, rosemary and tarragon in their rooftop gardens, whether atop a tower or in the midst of a courtyard. Many of them include beehives, composting and other features. What had started as an unusual practice by kitchen staff Is now a standard practice worldwide across the chain, as illustrated in three of its Canadian hotels.
FAIRMONT ROYAL YORK HOTEL, TORONTO, CANADA
According to Executive Chef David Garcelon, herbs are easy to grow and are perfect for balconies. In 1998, the 18th-story garden was created with 17 beds and 23 planter pots. These pots and beds contain a variety of herbs and vegetables such as lemon thyme, chives, rosemary, Italian red kidney beans, pear trees, sweet cherry tomatoes, and arctic berries. In the summer of 2008, he also brought in a queen bee and her hive - a number of hives now produce award-winning honey. There are also composters and a very small vineyard. The effort for setting up the herb garden earned an award from the city’s environmental program for successfully producing herbs for use in the hotel’s restaurant. Weekly visits in the summer season have even become an attraction, combined with afternoon tea.
FAIRMONT WATERFRONT HOTEL, VANCOUVER, CANADA
The herb garden covers 195 m2 of the third floor terrace, and is located on the south side to obtain sufficient sunlight. The garden is an intensive system with annual food production estimated to save approximately $25,000 to $30,000.
FAIRMONT THE QUEEN ELIZABETH HOTEL, MONTREAL, CANADA
The rooftop garden on the building’s 22nd floor was inaugurated for the summer 2011 season. The hotel has decided to use the Biotop system of container horticulture, where the plants are watered and fertilized automatically with a drip system. In planting the garden, Montréal’s first downtown hotel rooftop garden, the culinary team wants to bring green to new heights with unique and colorful varieties of herbs, edible blooms, fruits, and vegetables that will be harvested daily for use in the hotel’s kitchens and outlets.
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Description du Projet:
Les chefs-cuisiniers de plusieurs hôtels Fairmont utilisent des herbes aromatiques biologiques et fraîches provenant du jardin sur le toit du bâtiment. Le Fairmont Royal York de Toronto et le Fairmont Waterfront de Vancouver ont été les deux premiers à participer à ce projet d’agriculture urbaine. Les chefs des hôtels Fairmont de Boston, Montréal, Washington et des Bermudes ont rapidement suivi. Du thym, de la ciboulette, du romarin et de l’estragon sont maintenant cultivés sur leurs toits-jardins, ou bien au sommet d’une tour ou dans une cour. Plusieurs hôtels pratiquent également l’apiculture et le compostage. Des initiatives portées par le personnel de cuisine de certains établissements se sont généralisées à l’ensemble de la chaîne hôtelière dans le monde.
LE FAIRMONT ROYAL YORK à TORONTO (CANADA)
Pour le chef-cuisinier David Garcelon, les herbes aromatiques sont faciles à cultiver et idéales pour les balcons. Le jardin de l’hôtel a été créé en 1998 au 18ème étage, avec 17 plates-bandes et 23 pots qui permettent de cultiver aussi bien des herbes aromatiques – thym citron, ciboulette, romarin – que des légumes comme des haricots rouges par exemple, ou encore des tomates-cerises, des baies arctiques et des poiriers. À l’été 2008, David Garcelon a également installé une ruche - plusieurs ruches produisent maintenant un miel primé. Le jardin est équipé de composteurs et un tout petit vignoble y a même été planté. Le jardin d’herbes aromatiques a reçu un prix du programme environnemental de la ville, qui a salué l’idée d’une production employée au restaurant de l’hôtel. En été, les visites hebdomadaires sont devenues une attraction.
LE FAIRMONT WATERFRONT à VANCOUVER (CANADA)
Le jardin de l’hôtel couvre 195 m2 de la terrasse du troisième étage, son orientation au sud lui permettant de bénéficier d’un ensoleillement suffisant. Il constitue un système intensif dont la production annuelle représente une économie de 25 000 à 30 000 dollars canadiens (19 000 à 26 800€).
LE FAIRMONT REINE ELIZABETH à MONTRÉAL (CANADA)
Le toit-jardin au 22ième étage du bâtiment a été inauguré au début de l’été 2011. L’hôtel a décidé d’utiliser le système Biotop pour l’hydroponie, dont un goutte à goutte permet d’arroser et de fertiliser automatiquement les plantations. L’aménagement de ce jardin, le premier sur le toit d’un hôtel montréalais, illustre la volonté de l’équipe de cuisine de voir les espaces verts conquérir de nouveaux sommets avec la culture d’herbes, de fleurs comestibles, de fruits et de légumes colorés qui servent chaque jour à fournir les cuisines et agrémenter les différents espaces de l’hôtel.
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